ALİ F. BİLİR

 

SANAT, EDEBİYAT, ŞİİR VE ANAMURLU ŞAİR, YAZAR ABDÜLKADİR BULUT

 

Can dostlar, hoş geldiniz. Sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

 27 Mart-31 Mart tarihleri arasında kutlayacağımız; “59. Kütüphane Haftası *Okumak Özgürlüktür” etkinliğini düzenleyen, Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir ile Anamur İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Harika Leyla Yaman’a ve kutlamaya ilgi gösterip katılan siz can dostlara yürekten teşekkür ediyorum.

Bugün, sevgili eşim Saadet’le, Anamur’da sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Etkinlik bağlamında; “Sanat, Edebiyat, Şiir ve Anamurlu Şair Yazar Abdülkadir Bulut”u konuşup, anlatacağız.

SANAT

Tarih boyunca, sanatın ne olduğuyla ilgili farkı düşünceler dile getirilmiştir.  Sanat; düş gücünün ve yaratıcılığın farklı tekniklerle dışavurumdur. Sanatı var eden kişiye, kişilere sanatçı diyoruz.  Onların ortak özelliği: Hayatın mutlu noktasını yakalamış olmaları ve bunu yaşamalarıdır.  Doğa varlığı olan insanı diğer doğa varlıklarından, hayvandan çok farklı kılan temel özellik yalnızca konuşma, ağlama, yiyip içme ve bunları dışa vurma değil,  sanattır. Sanat yapıtını yaratma ve bunun algılanmasıdır.

EDEBİYAT                                                            

Edebiyat, ülkemizde ilk kez Şair Şinasi tarafından Arapça “Edep” sözcüğünden türetilerek, bir sanat türü anlamında kullanılmıştır. Günümüzde ise; Türkçe, “Yazın” kavramıyla tanımlanmaktadır: “Dil aracılığıyla, söz ve yazıyla; duygu, düşünce, olay ve imgelerin insanlarda estetik duygular uyandıran biçimde anlatımını amaçlayan bir sanat türüdür.”

ŞİİR

Dille, belli bir ölçü esas alınarak üretilmiş; kısa, yoğun, birlik özelliğine sahip estetik yazınsal ürünlerdir.

ANAMURLU ŞAİR, YAZAR ABDÜLKADİR BULUT

Yaşamöyküsü:

1942 yılında ANAMUR- Akine Köyü’nde, yarı göçebe Türkmen (Yörük) bir ailenin çocuğu olarak doğdu. İlkokulu, Anamur- Çaltıbükü Köyü’nde, ortaokulu Anamur Ortaokulu’nda okudu.

1962 yılında Konya-Akşehir İlköğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra Kırıkhan ve Anamur’da öğretmenlik yaptı.

1975 yılında, İstanbul- Alibeyköy Güzeltepe İlkokulu’na sevgili eşi, Öğretmen Havva Bulut’la birlikte tayin yaptırdı. Öğretmenliğin yanı sıra yayınevlerinde düzeltmenlik yaptı, ansiklopedi hazırladı…

Yazar ve Çevirmenler Yayın Üretim Kooperatifi olan YAZKO’nun kuruluş ve yönetiminde yer aldı. Doğduğu ata yurdu Anamur’a, Akdeniz ve Toroslara hep özlem duyarak yaşadı.

 

8 Ağustos 1985 tarihinde Silifke’den, hapiste yatan bir akrabasının mahkemesinden Anamur’a dönerken, bindiği minibüs kapısının açılması sonucu düşerek ağır yaralandı. Kaldırıldığı Mersin Devlet Hastanesi’nde bir gün sonra yaşamını yitirdi.

 

Şiir yazmaya ortaokul yıllarında başladı. İlk şiiri, “Dön Kaşların Üç Böldüm” Anahtar Dergisi’nde yayımlandı (1959). Şiirde arayışını, 1960’lı yıllarda  “2. Yeni” etkisinde sürdüren Bulut, 70’li yıllarda yöneldiği “Toplumcu Gerçekci” şiir geleneği içinde sesini ve kişiliğini buldu. Yerel kültür ögelerini, yerel dil ve özgün imgelerle yansıttığı şiirleriyle adından söz ettirdi.

Ödülleri: Milliyet Sanat Dergisi’nin açtığı “1974 Yılının En Başarılı Genç Şairlerinden” biri olarak ödüllendirildi. Şiirini olumlayan değerli Şair Cemal Süreya onu, “KASABALI LORCA” adıyla onurlandırdı. Şiirinin en olgun döneminde aramızdan ayrıldı… Geride yayımlanmış 7 şiir kitabı ile 2 çocuk romanı bıraktı…

Şair Abdülkadir Bulut ile hiç yüz yüze görüşmemiz olmadı. Ama Varlık, Türk Dili, Anahtar gibi dergilerde yayımlanan şiirlerini okuyordum ve onun özgün, değerli bir şair olduğunu biliyordum.

Ortak dostlarımız Mersinli Yazar Osman Şahin ve Gülnarlı Fotoğraf Sanatçısı, Yazar İsa Çelik ile selamlarımız gidip geliyordu. Trafik kazasında yaşama veda ettiğinde yüreğim yandı…

1987 yılında sevgili eşi Havva Bulut, şairimizin 7 şiir kitabındaki şiirlerini Can Yayınları’dan, “ÜLKEMİN ŞİİR ATLASI” adıyla yayımlanmasını sağladı… O güzel kitaptaki şiirleri okuduğumda şiir yazma dürtüm yeniden uyandı ve yeniden şiir yazmaya başladım.  Keşke onunla bir kez olsun görüşebilmiş olsaydım…

Gün geldi, 2003 yılında, üyesi olduğum Mersin Eczacı Odası toplantısında, yayımlamakta olduğumuz “GALENOVA” Dergisi’nin yeni sayısı için  oda temsilcimiz Anamurlu Eczacı Suphi Alp ile bir söyleşi yapmak istediğimi  söyledim ve Anamur’a gittim. Söyleşiyi yaptıktan sonra, Eczacı arkadaşıma, “Şair, Yazar Abdülkadir Bulut’un doğduğu Akine Köyü’nü görmek istediğimi belirttim. Birlikte gittik.  Elimde fotoğraf makinesi, köyün içinde dolaşırken, Bulut’un doğduğu toprak damlı evi gördüğümde çok duygulandım. Dragon Çayı kıyısında Bulut’un ayak izlerini ararken, park edilmiş bir köy minibüsünün alnında; “SEN TEK BAŞINA DEĞİLSİN” yazısını gördüm. O an, beynimde bir şimşek çaktı. Bu söz, Can Dost Abdülkadir Bulut’un çok sevdiğim şiirinin adı ve bir dizesiydi. Bulut, yalnız olmadığını duyumsatan bir ileti göndermişti bana. Öyleyse, onu her yönüyle tanıtan kitabı ben yazmalıydım.  Çünkü ata yurdu Anamur’da bile yeterince tanınmıyordu. Hayata veda ettiğinde Anamur’da adı verilen bir parktan adı bile silinmişti…

Akşam, o duyguyla Gülnar’a, evime döndüğümde, düşüncemi sevgili eşim Saadet ile paylaştım. Bu çalışmayı birlikte yapma kararı alıp yola koyulduk. İlkin, Bulut’un sevgili eşi Havva Bulut ile iletişim kurduk. Çok mutlu oldu, bize her konuda yardımcı olacağını söyledi… Onun bilgisi ışığında “Anamur Kültür Derneği” ve Bulut’un ülkemizdeki kültür, sanat, edebiyat dostlarıyla iletişim kurduk. Dergi sayfalarında kalan yayımlanmış şiirlerini yazılarını, dosyasında yayımlanmayı bekleyen şiir, yazılarını derleyip topladık…

Eşimle yola çıktığımızda, tek bir kitap düşünmüştük.  Ama topladığımız değerler, iki kitabı işaret ediyordu bize.  Böylece; “Abdülakadir Bulut Kasabalı Lorca” ve “Abdülkadir Bulut’a Sevgi Sözleri” kitapları oluştu.

Ayrıca, 1987 yilinda sevgili eşi Havva Bulut’un emeğiyle , “Can Yayınları tarafından yayımlanan;                                                                                     “Ülkemin Şiir Atlası” adlı  toplu şiirlerini içeren kitabının yeni baskısını da yayına hazırladık.  Bu kitapların, Bulut’un İstanbul’da tanıştığı arkadaşı, sanat ve edebiyat dostu Mehmet Atay’ın sahibi olduğu “E Yayınevi” tarafından yayımlanması da verilen emeği taçlandırdı…

Değerli Şair Abdülkadir Bulut’u; “SEN TEK BAŞINA DEĞİLSİN” adlı şiirleriyle selamlıyorum.

 

SEN TEK BAŞINA DEĞİLSİN

 

Sen tek başına değilsin

Yağmurda koşan taylar gibi

Ve toprağı iyice kavrayan

Kökler kadar akranın var

Omuzlarında hayat ve şiir

Alınterinden bir yürüyüş

 

Sisi örtse de alnını bazen

Dalına göre konsa da kuşlar

Kalem seni arkalıyor boyna

Gülü saklayan yaprak

Ve kızartan toz

 

Çok alışkın acılı yanın

Güneşte bozaran yavşanların

Islaklığına

 

Ellesen yorgun bir buzağıyı

Sırdaşın olur senin yiğidim

Mapusane günlerinde görüşmecin

Çünkü adaşların da uğurlandı

Sen tek başına değilsin

Omuzlarında hayat ve şiir

Alınterinden bir yürüyüş

Sen tek başına değilsin

The following two tabs change content below.

Leave Reply