Hakkımızda

İlk dosyam “Şah ve Mara” öykü türündeydi. Basımı konusunda görüşünü almak için Sokak Kitabevi’nde buluştuğumuz Celâl Soycan ve Ogün Kaymak’la paylaştım. Celâl Soycan, 2000’li yıllarda, İçel Sanat Kulübü’nde düzenlediğim ‘Edebiyatla Buluşma Noktası’ edebiyat toplantılarının konuşmacılarından ve destekçilerindendi. İçel Sanat Kulübü Bülteni’ ve ‘Yelken’de çıkan yazılarını okurdum. Arkadaşlarıyla ‘Islık’ şiir dergisini çıkarmıştı. Sonraki yıllarda ‘Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün kurulmasını sağladı. Kuruluşundan bu yana seçici kurulunda görev yapıyor. Pek çok edebiyat insanının Mersinli edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı.   Şiir kitapları, şiir ve öykü üzerine yetkin yazılarını okuyorduk. Geçtiğimiz süreçte düzenlediği etkinliklerde müzik ya da resim üzerine değerlendirmelerine tanık oluyorduk.

Okumaya ve yazamaya meraklı biri olarak, Mersin’de yayımlanan dergilerin edebiyat birikimini yansıtamadığını düşünüyordum.  Pandemiden önceki aylarda düşüncemi Celâl Soycan’a açtım. Mersin’de bir edebiyat dergisi gereksinimi olduğu görüşünü destekledi.  Edebiyat dergisi oluşturmaya karar verdim. Son yıllarda, kurumsal bir kimliğe bağlı olmadan, yazar ve şairlerin biraraya gelerek düzenlenen edebiyat etkinliklerine birlikte katıldığımız, kitap fuarlarında dostlarımla “dergi” düşüncemi paylaştım. Olumlu yanıt alınca önce “Mersin Sanat Edebiyat” dergisini oluşturdum. Derginin mutfağında Erkan Özaydın, Tülay Özaydın, Ali F. Bilir, F. Saadet Bilir, Orhan Özdemir, Ferhat İşlek, Aydan Yalçın vardı. Derginin kurumlarla ilişkisini kurmam gerektiğinde 26 Haziran 2022’de “Mersin Sanat Edebiyat Derneği”ni kurdum. Sergiyi her üç ayda bir, mevsimlere denk düşürerek çıkarıyoruz. Dergimizin ilk sayısı Haziran-Temmuz-Ağustos ayında yayımlandı. Bu günlerde 5. sayımız çıktı. Dergimizi sürdürümler (abone) aracılığı ile Mersin’de Sokak Kitabevi’nden, Tarsus’ta Antiksahaf Kitabevi’nden, kitap fuarlarında okurlarımıza ulaştırıyoruz. Pdf formatında da ulaştırdığımız okurlar söz konusu. Kâğıda basılı derginin yıllarca raflarda yaşayacağı düşüncesi beni mutlu ediyor. Ancak edebiyat çevrelerine ulaşmakta zorlanıyoruz, yeterince tanınmıyoruz.

Sayısallaşan (dijtalleşen) dünyada yalnızca analog olarak yaşamak, matbaayı reddedenlerin durumuna düşürüyor bizleri. Geldiğimiz bu yerde, çok az sayıda baskı yanında bir web sitesi üzerinden okurlara ulaşmaya karar verdim. Başlangıçta eksiklerimiz olsa da zamanla gidereceğimize inanıyorum. Web sitesi üzerinden yayımlama düşüncesini tetikleyen bir başka gelişme, Mersinli Yazar İlyas Halil adını yaşatmak üzere oluşturduğumuz öykü ödülü. Öykü göndermek isteyen yazarların bağlantısı webimiz üzerinden olacak. 2021 yılında stand açtığımız CNR 6. Kitap Fuarı’nın ardından bu yıl CNR 7. Mersin Kitap Fuarı’nda yazarlarımızı okurlarımızla buluşturacağız. Hem dergimizi, hem öykü ödülümüzü hem de web sitemizi duyurma olanağı bulacağız.

 

Erkan Özaydın

X